Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Οδηγίες για decoupage

Και επειδή πάντα υπάρχουν αρχάριοι μερικές οδηγίες για το decoupage:
ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ

          Ντεκουπάζ (decoupage) είναι η ενσωμάτωση ενός χάρτινου μοτίβου σε μια επιφάνεια.
Χαρτιά
Χαρτοπετσέτα: είναι το δυσκολότερο χαρτί γιατί ξεχειλώνει (κάνει ζάρες).  Αφαιρούμε τα λευκά φύλλα και χρησιμοποιούμε μόνον το τυπωμένο.  Είναι απαραίτητο η επιφάνεια να είναι λευκή. Επειδή είναι λεπτή και διαποτίζεται μπορούμε να περάσουμε την κόλλα από πάνω με  πινέλο σιγά σιγά και από το κέντρο προς τις άκρες. Για  να αποφύγουμε τις ζάρες περνάμε την επιφάνεια με κόλλα ή βερνίκι  νερού, αφήνουμε να στεγνώσει, εφαρμόζουμε την χαρτοπετσέτα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (προσοχή μόνον αυτό της κουζίνας, οτιδήποτε άλλο θα κολλήσει) και σιδερώνουμε.  Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβουμε όταν βερνικώσουμε αν δημιουργηθούν ζάρες.
Ριζόχαρτο: είναι λεπτό χαρτί διάφανο, σκίζεται με το χέρι, αφήνουμε περιθώριο γύρω από το μοτίβο που με το κόλλημα δεν φαίνεται. Απαιτείται λευκή επιφάνεια και κολλάμε όπως την χαρτοπετσέτα. (Είδη χόμπυ)
Χαρτί με ίνες: είναι χαρτί στιβαρό, δεν ζαρώνει, εφαρμόζεται και αυτό σε λευκή επιφάνεια αλλά πριν το εφαρμόσουμε περνάμε το σημείο με κόλλα. (Είδη χόμπυ)

Χαρτί ντεκουπάζ: είναι χαρτί σκληρό αδιαφανές και συνήθως κόβουμε το μοτίβο περιμετρικά με ψαλιδάκι όταν μας επιτρέπει το σχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση σκίζουμε με το χέρι αφήνοντας περιθώριο γύρω από το μοτίβο ανάλογα με το πόσο κοντά είναι τυπωμένα τα μοτίβα και την τεχνική που θα εφαρμόσουμε στο αντικείμενο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοκόλλητα μοτίβα. Τότε τα πράγματα είναι εύκολα. (Είδη χόμπυ)
Χαρτί transfer: είναι χαρτί αυτοκόλλητο. Το βρίσκουμε σαν σάντουιτς ανάμεσα σε άλλα δυο χαρτιά. (Είδη χόμπυ)
Χαρτιά διάφορα: δηλ. χαρτί από περιοδικό, κόλλα περιτυλίγματος και διάφορα αδιαφανή χαρτιά λεπτά. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παχύτερο χαρτί τότε το μουλιάζουμε από την πίσω πλευρά και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε αφαιρώντας χαρτί να λεπτύνει. Σε παχύτερα γενικά χαρτιά το βρέξιμο είναι απαραίτητο για να μαλακώσουν και να στρώνονται ευκολότερα στην  επιφάνεια αφού έχουμε περάσει  πρώτα κόλλα.
Σκίζουμε τα χαρτιά με το χέρι για να έχουμε καλή ενσωμάτωση, αν κόψουμε με το ψαλίδι όσο και να προσπαθήσουμε τα όρια θα είναι ορατά.
Πατάμε το μοτίβο με νωπό βετέξ ή σφουγγαράκι για να φύγει ο αέρας και να εξουδετερωθούν οι ζάρες.


ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Κόλλες
          Υπάρχουν αρκετές έτοιμες κόλλες decoupage στην αγορά αλλά και με άλλες κόλλες οικονομικές κάνουμε εξ ίσου καλά την δουλειά μας.
·       Ξυλόκολλα κρυσταλλιζέ αραιωμένη με νερό. (2 μέρη κόλλα 1 νερό)
·       Κόλλα Durostick ή UHU. Είναι αδιάβροχες ξυλόκολλες και τις βρίσκουμε σε στενόμακρα πλαστικά μπουκάλια όπως την κέτσαπ σε συσκευασία 500ml. Είναι οι κόλλες που χρησιμοποιώ. Την Durostick θα την βρούμε σε χρωματοπωλείο και την UHU στα Lidl. H UHU είναι ελαφρώς πιο ρευστή. Τις αραιώνουμε με νερό. Στην ανάγκη αντικαθιστούν και το βερνίκι.
·       Κόλλα σε σπρέυ που θα την βρούμε στα καταστήματα με είδη χόμπυ.
·       Κόλλα για decoupage σε ύφασμα που είναι ειδική.
·       Κόλλα πορσελάνης, ιδανική για γυάλινες επιφάνειες που πρέπει να ψηθούν ώστε να μπορούν να πλυθούν στο χέρι.


ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Βερνίκια
·       Oceanic της ΧΡΩΤΕΧ
·       Lussolac της Vitex.
Είναι και τα δυο αδιάβροχα ακρυλικά βερνίκια νερού, τα αγαπημένα μου. Υπάρχουν σε ματ, σατινέ και glossy και τα βρίσκουμε στο χρωματοπωλείο σε πλαστικά  δοχεία 750ml. Πληροφοριακά, μπορούν να χρωματιστούν στο χρωματοπωλείο με το ειδικό σύστημα. Ακόμη μπορούμε να κολλήσουμε με αυτά χαρτοπετσέτα ή ριζόχαρτο, δηλ. λεπτά χαρτιά περνώντας με το πινέλο πάνω από το μοτίβο.
Πάλι στα καταστήματα με είδη χόμπυ θα βρούμε πολλά διαφορετικά  βερνίκια.
Επισήμανση αν έχουμε χρησιμοποιήσει τέμπερες ή άλλα υδατοδιαλυτά  υλικά το βερνίκι πρέπει να είναι νεφτιού ή σε σπρέυ για να αποφύγουμε ζημιές.
Βερνικώνουμε 2 -3 φορές το αντικείμενο. Έτσι το προστατεύουμε  και το καθαρίζουμε  ακόμη και με ΑΖΑΧ.


ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Επιφάνειες
·       Ξύλο: είναι η πιο συνηθισμένη επιφάνεια. Προετοιμάζουμε βάφοντας με λευκή βελατούρα νερού. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά τρίβουμε με γυαλόχαρτο να φύγει το «μπιμπίκι» και ξαναβάφουμε. Τώρα η επιφάνεια είναι έτοιμη για το decoupage.
·       Γυαλί: είναι μια δύσκολη επιφάνεια που υποχρεωτικά πρέπει να ασταρωθεί. Εκτός πάλι από τα ειδικά υλικά (primer) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βελατούρα. Η τελευταία μου ανακάλυψη είναι ένα λευκό φθηνό τσιμεντόχρωμα. Βάφουμε την επιφάνεια με πινέλο ή ταμποναριστά με σφουγγαράκι. Περνάμε δυο φορές.
·       Μέταλλο: Κουβαδάκια, κονσερβοκούτια, παλιά σκεύη κουζίνας μπορούν να μεταμορφωθούν. Ισχύει ότι και στο γυαλί.
·       Κεραμίδι: ισχύουν τα πιο πάνω. Καλό είναι αν το θέλουμε τρυπημένο να το κάνουμε πριν κάθε εργασία γιατί μια στο τόσο μπορεί να σπάσει.
·       Οποιαδήποτε επιφάνεια όπως ένα πλακάκι μπάνιου, ένα παλιό χτυπημένο πιάτο, χοντρό χαρτόνι, πέτρα, δέρμα, ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.


ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Χρώματα
          Ακρυλικά, τέμπερες, χρώματα χρωματοπωλείου, «ειδικά»,  είναι απαραίτητα για ένα όμορφο φόντο και ένα καλό αποτέλεσμα.
Πατίνες
          Και οι πατίνες ανεβάζουν την αξία. Δαχτυλοπατίνες χρυσές, κάσια, χρώματα λαδιού, ειδικές πατίνες, γενικά υπάρχει πληθώρα τέτοιων υλικών.
Πάστες διαμόρφωσης
          Έτοιμες ή δικής μας κατασκευής θα δώσουν όγκο όπου νομίζουμε.
Κρακελέ
          Μια τεχνική με υψηλές απαιτήσεις.
Γομολάκα
          Εφαρμόζουμε πριν το τελικό βερνίκωμα. Αφήνει μια κιτρινίλα όμοια με του aging varnish.
Διάφορα
          Στένσιλ, περιγράμματα, δαντέλες, εφημερίδα, τσόφλια αβγού, γάζες … οτιδήποτε μπορεί να ενσωματωθεί θα δώσει το «διαφορετικό».
Τα περισσότερα υλικά τα βρίσκουμε και σε ένα καλό συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Τα «ειδικά» στα είδη χόμπυ.

61 σχόλια:

  1. Γειά σου Φώφη.
    Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω δει πιο αναλυτικές οδηγίες για το ντεκουπάζ.
    Χαίρομαι που συναντηθήκαμε.Όταν έρθεις Βόλο περιμένω μήνυμα στο μειλ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Βιολέτα, όταν έρθω θα βρεθούμε σίγουρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΟΥ.ΛΥΝΕΙΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ olia, χαίρομαι αν σε βοήθησα σε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα...θα ηθελα να ρωτησω μπορω να κανω φωτοσκιαση με τεμπερες η ακρυλικα απο ενα χρωματοπολειο εκτος απο ακρυλικα ειδικα για ζωγραφικη...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kalhspera thelw na kanw ntecupage se kamba ti kolla na xrisimopoihsw kai ti verniki sto telos ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια κόλλα κρυσταλλιζέ και οποιοδήποτε βερνίκι. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον καμβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ηθελα να ρωτισω αραιωνουμε την κολλα ντουριστικ ή την απλωνω οπως ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την αραιώνουμε ελαφρά για να δουλεύεται εύκολα. Αν είναι να κολλήσουμε ένα μικρό κομματάκι π.χ. μια πεταλουδίτσα την βάζουμε όπως είναι.

      Διαγραφή
  10. Kalispera Fwfi thelw na ksekinisw na asxoloume me tin texni tou decoupage poia ulika prepei sigoura na exw gia na ksekinisw??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια λευκή επιφάνεια, χαρτοπετσέτα, κόλλα κρυσταλλιζέ και χρώματα της αρεσκείας σου. Διάβασε τις οδηγίες είναι απλουστευμένες για αρχάριους.

      Διαγραφή
  11. Γειά σας ωραίες οι οδηγίες σας αλλά μια ερώτηση, αν κάποιες επιφάνειες είναι βαμμένες με ακρυλικα χρώματα που χρησιμοποιουμε στην ζωγραφική τι βερνίκι πρέπει μα τις περάσουμε νεφρική η νερού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άκυρο sorry.βερνίκι νεφτιου ή νερού ήθελα να γράψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ότι έχουμε μια και τα ακρυλικά είναι αδιάβροχα. Συνήθως περνάμε αντίθετο βερνίκι π.χ. στις τέμπερες δεν περνάμε νερού γιατί θα χαλάσει το βάψιμο. Εγώ κάνω και κάτι άλλο όταν τα χρώματα νερού δεν είναι αδιάβροχα. Ψεκάζω με βερνίκι σε σπρέυ και μετά το βερνίκι που έχω διαθέσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ότι και να βάλω δεν θα χαλάσουν; Και κάτι ακόμα σε όλες τις επιφάνειες πρέπει βερνίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. γεια σας. για πρωτη φορα θα ασχοληθω με το ντεκουπαζ, αγορασα τα υλικα απο χρωματοπωλειο ασταρι κ βερνικι.. το βερνικι γραφει επανω ασταρι διαλυτο αυτο ειναι; μηπως μου εδωσαν λαθος; επισης μου ειπαν οτι θα το αραιωσω εγω με το νεφτι.... πειτε μου την γνωμη σας... ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να αποφεύγεις υλικά νεφτιού (δηλ. με το βερνίκι μπορούμε να κολλήσουμε αν δεν έχουμε κόλλα). Για αστάρι πάρε ένα λευκό π.χ. βελατούρα και βερνίκι νερού. Διάβασε τις οδηγίες να δεις τα υλικά, αν δεν τα άνοιξες μπορείς να τα αλλάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα... μια ερωτηση ακομη θελω να κανω ντεκουπαζ σε γυαλι το ασταρι ή βελατουρα να ειναι νερου ή νεφτιου;

      Διαγραφή
    2. Ότι έχεις χρησιμοποίησε αλλά με προσοχή να μην μείνουν πινελιές.

      Διαγραφή
  17. ευχαριστω για τη βοηθεια τα επεστρεψα κ πηρα βελατουρα.βερνικι νερου δεν βρηκα στο συγκεκριμενο καταστημα θα παω σε αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γειά σας επειδή έχω πρόβλημα με τα βερνίκια μήπως μπορείτε να με βοηθησετε; Σε ακρυλικα χρώματα τι βερνίκι πρέπει να βάλω, πάνω σε πατινα; Τα κεριά που έχουν μόνο ντεκουπαζ θέλουν βερνίκι και αν ναι ποιο; φοβάμαι μην γίνε ζημιά σε ότι έχω φτιάξει γι' αυτό βοηθήστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια, με κερί δεν ασχολούμαι γι' αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω. Στα ακρυλικά περνάμε ότι βερνίκι έχουμε αφού είναι αδιάβροχα. Πάνω από πατίνα περνάμε το αντίθετο, δηλ. σε πατίνα νερού βερνίκι νεφτιού και σε πατίνα νεφτιού βερνίκι υδατοδιαλυτό. Αυτό για να μην χαλάσουν οι πατίνες με το πινέλο. Ένα τρικ είναι να ψεκάσεις πάνω από πατίνες ή γενικά κάτι ευπαθές βερνίκι σεσπρέυ, έτσι το μονώνεις και μετά βάζεις το βερνίκι που διαθέτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας και μια απορία που έχω πάνω από ατλακολ μπορεί να μπει βερνίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σας κυρια φωφη. Θα ασχοληθώ για πρώτη φορά με το decoupage και θα φτιάξω τα προσκλητήρια βάπτισης της μικρής μου. Θα είναι πάνω σε καδρακια καμβα. Δε ξέρω πως να βάλω το κείμενο...δηλαδη πάνω σε τι χαρτί τυπωμένο και αν θα περάσω βελατουρα τον καμβα πριν.συμβουλεψτε με σας παρακαλώ πως να τα φτιάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καμβάς είναι έτοιμος δεν χρειάζεται προετοιμασία. Καλό είναι τα καδράκια να μπορούν να μείνουν δηλ. μην τα δεσμεύεις με το κείμενο. Εγώ θα το τύπωνα σε χαρτονάκια π.χ. κανσόν και θα το έδενα επάνω. Αν θέλεις όμως να τυπώσεις και να κολλήσεις στον καμβά απλό χαρτί εκτυπωτή κάνει. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  23. Καλημερα!!!!Σημερα θα ασχοληθώ και εγω με το ντεκουπαζ.....εχω παρει ενα πολυ ωραιο ξυλινο (ανοιχτοχρωμο )κουτακι και ριζοχαρτο για ντεκουπαζ...Πηρα ομως διαφανο ασταρι(για πορωδεις επιφανειες) αντι για λευκο γιατι δε θελω να γινει λευκο θελω να διατηρισω το ηδη χρωμα που εχει το ξυλο...πιστευεις οτι θα λειτουργήσει?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται από το πόσο ανοιχτόχρωμο είναι το κουτί και πόσο σκούρο είναι το μοτίβο.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα σας Κα Φωφη!!!Θα ασχοληθω κι εγω 1η φορα με Ντεκουπαζ!!!Θα ηθελα την πολυτιμη βοηθεια σας!!!Σε γυαλινη επιφανεια μπορω να ενσωματωσω φωτοτυπημενο χαρτι Α4 ?Ποια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω?Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπερα κι απο εμενα.θα ηθελα να φτιαξω σε ξυλο εικονες αγιων πια η διαδικασια που θα ακολουθησω;κ τι υλικα θα χρειαστω;οι εικονες που πουλανε στα εκκλησιαστικα ειδη θα αποτυποθουν στο ξυλο;ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλησπερα εχω πελαγωσει..!! θελω να κανω φτιαξω εναν τοιχο ντεκουπαζ-κομικς. τι να προσεξω τι υλικα ν χρισιμοποιησω ...κι το ποιο βασικο...αν το βαρεθω τι γινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα!! Πολύ δημιουργική η σελίδα!! Θα ήθελα να ρωτήσω αν και ποιο βερνίκι για το φινίρισμα πρέπει να χρησιμοποιήσω σε καμβά που έκανα decoupage πέρασα αρκετά ακρυλικά χρώματα και το σημαντικότερο (για την απορία βερνικίου) κόλλησα γάζα ύφασμα (αφού βέβαια την έβαλα σε ατλακόλ να κοκαλώσει). Δηλαδή μπορώ να βάλω βερνίκι και πάνω στη γάζα;; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα..θα ηθελα να φτιάξω έναν τοίχο με κόμικς ...που εχω αρκετα,να βάλω μια μια σελίδα...πως το κανω αυτο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα. Είμαι σε φάση που συγκεντρώνω πληροφορίες.Μου έκανε εντύπωση που απαντάτε λεπτομερώς σε ερωτήσεις. Θέτω και τι δική μου.Αντί να βαφεί μια ξύλινη επιφάνεια υπάρχει δυνατότητα να γίνει ντεκουπάζ πάνω στην καφέ επιφάνεια και να καλυφθεί το κενό του χρώματος όπως δείχνουν να γίνεται στο γυαλί, δηλαδή με ταμπονάρισμα.;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω , θελω να κολλησω κομικ απο περιοδικο πανω σε καπελο αμπαζουρ το οποιο ειναι μαλλον απο καποιο ειδος πλαστικο- η κατι που μοιαζει με πλαστικο. Πως μπορω να τα κολλησω με την μεθοδο ντεκουπαζ? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημερα σας , θελω να κανω μπομπονιερες με την sarah key σε ξυλινο καδρακι φυσικό χρωμα , Χρειαζομαι αναλυτικές οδηγίες γιατί δεν εχω ξανασχοληθεί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα....ειναι πρωτη φορα που θα ασχοληθω με το ντεκουπαζ εψαξα στο ίντερνετ για να βρω τι περίπου υλικα θα χρειαστω διαβασα για την κολα ατλακολ αυτη μπορω να την χρησιμοποιησω σε ολες τις επιφάνειες πχ.γυαλι,ξυλο ή ακομα και σε καμβα?και αν μπορουσατε να μου πειτε κι εσεις τι ακριβως υλικά θα χρειαστω.....σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημερα!Εφτιαξα ενα παλιο κομοδινο ντεκουπαζ αλλα εχω αφησει μερη με το ξυλο που ειναι καρυδια.με τι βερνικι θα περασω και το ντεκουπαζ και το ξυλο που πρεπει να ειναι λουσταριστο.Θελω και στα 2 υλικα να περασω το ιδιο βερνικι αλλα δεν ξερω τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλησπέρα! Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την τεχνική αυτή για να διακοσμήσω τους τοίχους από ένα κουκλόσπιτο. Είναι βαμμένο με πλαστικό χρώμα. Θα λειτουργήσει. Η χαρτοπετσέτα θέλει οπωσδήποτε σίδερο γιατί δεν νομίζω να μπορώ να σιδερώσω τους τοίχους του κουκλόσπιτου! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φωφη καλημερα πως γινετε να βαλω φωτο σε πορσελανη για μνημεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Θέλω νακανω τις μπομπονιερες της κόρης μου με την Sarah kay.. Σε ξυλινο κουτάκι.. Τι χαρτί πρέπει να χρησιμοποιηθεί ???άκουσα για ριζοχαρτο 40 γρ.που θα μου την εκτυπώσουν ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Θέλω νακανω τις μπομπονιερες της κόρης μου με την Sarah kay.. Σε ξυλινο κουτάκι.. Τι χαρτί πρέπει να χρησιμοποιηθεί ???άκουσα για ριζοχαρτο 40 γρ.που θα μου την εκτυπώσουν ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γειά σου Φώφη ... ευχαριστούμε για τις οδηγείες ... μια ερώτηση ήθελα να κάνω για κόλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε atlacoll ή glue κόλλα για χειροτεχνίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μόλις βρήκα το site και θα ήταν μεγάλη εξυπηρέτηση για μένα να πάρω πληροφορίες για κάποια βασικά πράγματα στο ντεκουπάζ. Θα ασχοληθώ για πρώτη φορά και θέλω να ξεκινήσω με τα πιο απλά και απαραίτητα που πρέπει να ξέρω.

    - Κρυσταλλιζέ κόλα σε τι επιφάνειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

    - Αστάρωμα πρέπει μα γίνεται πάντα; Υπάρχουν διαφορετικά αστάρια για κάθε περίπτωση;

    - Σχετικά με τα βερνίκια σταθεροποίησης χρησιμοποιούμε διαφορετικό ανάλογα με το υλικό πάνω στο οποίο θέλουμε να το περάσουμε;

    - Τα ακρυλικά χρώματα είναι τα πιο κατάλληλα για να χρωματίσω όπου θέλω το αντικείμενό μου;

    Προς το παρόν αυτά χρειάζομαι για να κάνω την πρώτη μου 'απόπειρα'!!
    Ελπίζω κ. Φώφη να μπορέσετε να μου απαντήσετε. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Στο γυαλί η βελάτουρα νερού κανει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φωφη γεια σου,Με λενε Αναστασια εισαι πολυ μικροτερη απο μενα γιαυτο και σου μιλω στον ενικο.Προσφατα εμαθα για την τεχνικη ντεκουπαζ.Αποφασισα λοιπον να κανω πραξη την τεχνικη αυτη σε μια συρταριερα.Η διαδικασια που ακολουθησαειναι η εξης:ετριψα το επιπλο το σκουπισα και το περασα με χρωμα,στη συνεχεια το περασα με κερι,το σκουπισα και μετα το περασα με πατινα κιμωλιας ασπρη(maxi decor)ξανα τριψιμο το σκουπιζω και περνω με κερι παλαιωσης.Απλα δεν ξερω αν ειναι σωστα τα υλικα που χρησιμοποιω,και γιαυτο θελω αν μπορεις να μου απαντησεις ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπέρα πολύ ωραίες οδηγίες
    Έχω μία απορία όμως
    Έκανα πρώτη φορά ντεκουπαζ με χαρτοπετσέτα και μόλις πέρασα λουστρο νερού εκεί που είχα ζωγραφίσει με ακρυλικά χρώματα έγινε σαν κρακελε
    Τι έφταιξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλησπέρα σας,
    θα χρησιμοποιήσω την τεχνική στο γυαλί με ακρυλικά(χωρίς αστάρι), η ερώτησή μου όμως είναι, αργότερα θα μπορώ να το αφαιρέσω από το τζάμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. καλημερα σας, μπορειτε να με πληροφορησετε αν μπορω να εφαρμόσω την τεχνικη του ντεκουπαζ σε συνδιασμό με κολαζ πανω σε καμβα ζωγραφικής ??? σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χαίρετε θα μπορούσατε να μου πείτε πότε ακριβώς χρησιμοποιουμε βερνικι νεφτιου? Πχ στο κράκελε 1 συστατικού,στις πατινες νεφτιου η λαδιού? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εχω κανει ηδη καποια βαζα με χαρτοπετσετα και ριζοχαρτο οπως και με τεμπερα αλλα δεν ξερω τι βερνικη να βαλω απο πανω για πετρα ή για ξυλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπέρα!
    Συγχαρητήρια για το site σας και για τις αρκετά λεπτομερείς οδηγίες που έχετε δώσει. Είμαι διακοσμήτρια και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνική ντεκουπάζ σε τοιχο, (ο οποιος είναι ήδη βαμμένος με πλαστικό μπεζ χρωμα), χρησιμοποιώντας παλιούς γεωγραφικους χάρτες που έχει στη κατοχή του ο πελάτης μου, έτσι ώστε να καλυφθεί ολοκληρωτικά. Δεν θα ήθελα να προτεινω ταπετσαρία στο χώρο του, γι'αυτό θα ήθελα την συμβουλή σας στο αν γίνεται και τι υλικά θα χρειαστούν να προμηθευτούν. Η βοήθεια σας θα εκτιμηθεί πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή